09 mars 2011

Jämställdshetsdebatten i fokus

Kvinnodagen igår, så nu är det jämställdhetsdebatter i media. Beroende på hur man vinklar det hela, det så är Sverige fantastiskt jämställt eller helt ojämställt. Själv är jag rätt nöjd med att vara kvinna i just Sverige. Det kunde varit mycket värre.

Det mesta handlar om attityder i vårt land, inte om lagstiftning. Främst attityder kring familjen. Så länge många familjer väljer att mamman tar hand om barnen mest, så kommer kvinnan att ses som huvudförälder. Det ger i sin tur efterverkningar på arbetsmarknaden, på pensionen, på allt möjligt... Läste nyligen att 28% av papporna inte tar ut någon föräldrapenning alls. Varför väljer man ens att bli pappa om man inte vill vara föräldraledig alls? Att vara borta från jobbet 6-10 månader per barn under en period av kanske 40 år i arbetslivet känns inte som en stor sak. Det är ju inget tvång att bli förälder.

Jag hoppas att vi inte inför kvotering i alla fall, för det är jag verkligen emot! Positiv särbehandling kan jag gå med på, så att man väljer en arbetssökande av det kön man har "brist på" om de sökande är lika bra. Är någon sökande bättre än de andra ska man självklart välja den personen (annars blir det kvotering!).

2 kommentarer:

  1. Ok tre spridda kommentarer:

    * Jag är faktiskt också väldigt glad för att jag bor i Sverige! Men det är liksom inte ok att det är ojämställt bara för att andra har det värre. Jag tror att vi kan jobba på och försöka förändra och förbättre!

    * Kanske papporna borde kräva lite mer. Och inte bara hoppas på att har en jämställd partner...

    * Kvotering kanske inte är svaret men kanske fler kunde inse att det nog pågår en viss osynlig inkvotering, typ gubbe väljer gubbe (tex till styrelser)

    SvaraRadera
  2. Kul! :-)

    * Det vore dumt att sluta förbättra... För det är ju inte optimalt här såklart. Men det känns faktiskt lite hopplöst ibland att ändra på så ingrodda beteenden. Och så är det en hel del som motarbetar också.

    * Pappor som inte tänker engagera sig eller kräva sin plats som förälder ska inte bli pappor. Hårt, men rättvist.

    * Gubbe väljer gubbe, för att gubbar har så många nätverk där de lät känna andra gubbar. Det är lättare att välja nån man känner än nån man inte känner... Kvinnor som vill vara med och bestämma måste nätverka och knyta kontakter. De får ändå aldrig respekt eller blir tagna på allvar om de kommer in genom kvotering!?

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.