03 februari 2011

Varför är mammor sjukskrivna med än pappor?

Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) har tittat på mäns och kvinnors sjukfråvaro. För män och kvinnor utan barn fördelar sig sjukskrivningarna 50/50, men när männen och kvinnorna blir mammor och pappor är mammorna sjukskrivna 50% mer än papporna. Det håller i sig upp till 15 år efter första barnets födelse.

Varför är det så här? Det har inte IFAU något tydligt svar på, men de gissar på att det beror på att fler kvinnor jobbar heltid. En ganska dålig förklaring, tycker jag. I alla fall om man inte samtidigt tittar på hur stor andel av männen som jobbar heltid. År 1980 jobbade 30% av kvinnorna heltid och 2007 var det 50%. Undrar hur det ser ut nu? Och undrar hur det blir om man mäter antalet sjukdagar per år mot årarbetstiden?

Det här "fenomenet" med sjukare kvinnor är lika i alla branscher och man tror att normen har ändrats. Tröskeln för att använda sjukförsäkringen har blivit lägre, menar IFAU. Varför gäller det i så fall bara kvinnor? Är vi klenare eller har vi sämre moral? Tar män större ansvar för sina arbetsuppgifter och går oftare till jobbet när de är sjuka? Blir kvinnor blödigare av att föda barn?

Tittar jag på min egen familj, så är jag sjuk mer än maken och därför också borta från jobbet mer. Men det är ingen skillnad mot innan vi fick barn! Förkylningen vi båda fick i helgen brottas jag fortfarande med, medan han känner sig ganska bra. Vi jobbar båda 100% och delar på det mesta hemma, så jag kan inte skylla på att jag är en stackars dubbelarbetande kvinna heller...

EDIT: Såklart har Aftonbladet en artikel med deras slutsatser. Känns om om allt ändå slutar med att det beror på att vi kvinnor är lite klena... :-o

2 kommentarer:

  1. Intressant! Men konstigt. Och känns som om det borde finnas någon mer rimlig förklaring. Att man kanske själv blir sjuk oftare när man har små barn är ju inte så konstigt men borde ju drabba även män.

    Själv tycke rag iofs inte att jag är så mycket sjukare nu än innan barn. Men det har jag ingen statistik på...

    SvaraRadera
  2. Nånstans stod det att det kunde bero på att kvinnorna är med med barnen när de är små och därför blir sjuka oftare,

    En annan teori var att det är viktigare för familjen att kvinnan är frisk (eftersom hon tar hand om familjen mest), så hon stannar oftare hemma när hon är sjuk. Mannen går oftare sjuk till jobbet, dels för att han förlorar mer pengar och dels för att han inte är lika viktig för familjen.

    Det suger vilket som, anser jag.

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.